JEC House / Aixopluc

first_imgArchDaily CopyHouses, Renovation•Reus, Spain “COPY” JEC House / AixoplucSave this projectSaveJEC House / Aixopluc CopyAbout this officeAixoplucOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationReusOn FacebookSpainPublished on December 18, 2020Cite: “JEC House / Aixopluc” [Casa mas JEC / Aixopluc] 18 Dec 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?巴西复合木之宅 / Aixopluc是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Spain Save this picture!© José Hevia+ 15Curated by Clara Ott Share Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/953519/jec-house-aixopluc Clipboard Photographs Projectscenter_img Area:  354 m² Year Completion year of this architecture project Houses “COPY” JEC House / Aixopluc Photographs:  José Hevia Manufacturers Brands with products used in this architecture project Manufacturers: AutoDesk, Huguet, Morso, Persiana BarcelonaCity:ReusCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© José HeviaRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodSculptformTimber Click-on BattensWoodTechnowoodPergola SystemsDoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. A 1000 m2 plot at a five-minute walk from the center of Reus. In the middle of the site, a self-built country house. A hidden misfit gem. The late grandfather bought this mas many years ago. He spent the second part of his life taking care of it. Using his skills as a watchmaker, he patiently assembled additions, welding, screwing, and growing all kinds of rooms, huts, shacks, porches, fig trees, palm trees, plants, and shades: An outdoors abode, a second house around the former one-floor self-built construction. The house was in a perpetual state of construction, a never-ending laborious enjoyment for its dwellers. And then in 2016 the father died, and the place was empty. A year after the father’s passing, the son, his wife, and daughter -the JECs- decided to move back in. Their only initial demand was that they wanted to live on the ground floor. The JECs first question was whether it was better to keep the existing mas, or to demolish it and build a new structure instead?Save this picture!© José HeviaThe value of this place was not the existing main house. Although its structure was quite in good shape, what made it inhabitable were its self-built garden structures. These outdoor shelters are the real quality of this place. They are impossible to design. Probably they are impossible to reproduce. They are extremely fragile, to the point that it seems impossible to repair them. What we needed to find was a way to up-cycle these structures, and add some more inhabitable air among them. Our approach was not to touch what we wanted to keep -we would just paint it.Save this picture!© José HeviaSave this picture!Plan 01Save this picture!© José HeviaSave this picture!© José HeviaSo neither we kept the existing mas as is, nor we totally demolished it. Instead, we placed more inhabitable air in the worst area of the plot, which was often shaded by the main house. The extension is family to the existing porches. In order to minimise the impact of this new structure, we kept its weight light as a porch, using CLT panels and thin steel tubes. The presence of quite tall apartment blocks on the northern and north-western side protects the site from the strong Mestral winds and shades it during the hot summer afternoons. Surrounded by this slight geological ring, a microclimate unfolds.Save this picture!© José HeviaWe took advantage of our neighbour’s accidental gift by using some lighter construction techniques and opening up towards the western light. By maintaining the old constructions, we got three autonomous habitats, that the family will use according to their changing needs through the seasons and decades. We erased any trace of the program or specific use in the mas. Kitchen, gone. Bathrooms, gone. Rooms, gone. A space is devoid of any program or even suggestion of use. What could be foreseen as a buffer space might become the daughter’s house. What was thought of as a guest apartment might become the writing room…Save this picture!© José HeviaSave this picture!Cross section 02Save this picture!© José HeviaWe separated the bid into two: one for the off-site CLT panels system, with a tolerance of 2 mm; the other for the on-site wet and hot masonry work; and established a very simple protocol so the two parts could work well together. The engineered timber extension was assembled in two weeks. The old house took almost a year to be ready, and it ended up in a final paradox: we had to change many construction details to adapt them to the specific skills of the masons, moving from BIM to bricolage, as if their hand’s were conduits of the late father’s soul, imprinted in the up-cycled terrazzo pavement or the polished brick floors. The late father’s workshop is now a very popular guest apartment.Save this picture!© José HeviaProject gallerySee allShow lessAlison Brooks Imagines Cadence, a Mixed-Use Urban Block, Part of the King’s Cross Ce…Architecture NewsCAA Designs a Modular and Futuristic Floating City for LegoArchitecture News Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/953519/jec-house-aixopluc Clipboard Architects: Aixopluc Area Area of this architecture project 2018last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *